Opleiding gegevensmanagement

Opleiding gegevensmanagement

De beloften rondom het gebruik van gegevens zijn erg interessant, tegelijkertijd nemen de verplichtingen rondom gegevens alleen maar toe. Hoe organiseer je dit goed? Omdat ik veel heb bijgedragen aan de ontwikkeling van gegevensmanagement kan ik u meenemen in de achtergrond van deze standaarden. Om mijn kennis en ervaring goed over te dragen heb ik de opleiding gegevensmanagement ontwikkeld.

Snel uitgelegd is gegevensmanagement een verzameling van processen,  instrumenten, rollen en organisatie-inrichting om in controle te komen over gegevens. En afhankelijk van uw insteek, zoals de omgevingswet, een verbeterde klant-relatieinformatie gestuurd werken, of management informatie betreft, gaat u met gegevensmanagement aan de slag. In dat perspectief is ook de opleiding ontwikkeld: toepassen van gegevensmanagement in uw context.

Korte omschrijving opleiding

De opleiding gegevensmanagement is een meerdaagse opleiding, met een gezonde balans tussen theorie en praktijk. Na de opleiding heeft u begrip van gegevensmanagement en bent u in staat om met de aangereikte instrumenten aan de slag te gaan. De opleiding wordt aangevuld met gastsprekers die afhankelijk van de groep worden uitgenodigd om bij te dragen met presentaties of workshops. De doorlooptijd van de opleiding is twee tot drie maanden, zodat u in de tussentijd direct met de kennis aan de slag gaat en de eerste producten ontwikkelt.

Inhoud

Afhankelijk van het framework wat centraal staat wordt de opleiding opgebouwd. Dat kan bijvoorbeeld DMBok, NORA of de GEMMA katernen zijn. Tijdens de opleiding komen diverse internationale standaarden en expert publicaties aanbod en worden aangevuld met ervaring, kennis en een netwerk van gegevensmanagement specialisten. Daarnaast zullen we ook verschillende instrumenten en producten doorlopen zoals bijvoorbeeld het datamaturity model, of het gegevensfunctiehuis, de RACI matrix of de scorecard gegevensmanagement.

Standaard of op maat?

De training wordt regelmatig ingepland en kan natuurlijk ook voor een organisatie specifiek (in company) worden opgezet.  Neem voor actuele data contact op. In 2019 start op diverse momenten in het jaar de opleiding door middel van open inschrijving.

Voor wie?

De doelgroep bestaat uit informatieprofessionals en ambtenaren uit de (lokale) overheid: gegevensmanagers, beleidsmedewerkers, informatiemanagers, gegevensregisseurs, programmamanagers, de gegevensmanagement-functionaris, projectleiders ICT, coördinatoren I&A, afdelingshoofden ICT.

Informatie over de docent

Door mijn achtergrond in het vormgeven van gegevensmanagement heb ik veel ervaring en kennis opgebouwd rondom dit onderwerp. Mijn ervaring:

  • (mede-) oprichter en voorzitter van de Expertgroep gegevensmanagement;
  • (mede-) auteur van de GEMMA katernen Tactisch- en Strategisch Gegevensmanagement;
  • Ik heb aan de basis gestaan van de ontwikkeling van veel producten zoals de scorecard gegevensmanagement, vergelijkend onderzoek gegevensmanagement, het gegevensfunctiehuis.
  • Initiator en voorzitter redactieraad Gegevensmanagement in de NORA;
  • Ontwikkeling van de eerste opleiding gegevensmanagement in Nederland;
  • Organisatie van events en symposia gegevensmanagement;
  • Begeleiden van diverse gemeenten en organisaties op het gebied van verkenning, beleid, product ontwikkeling en implementaties van gegevensmanagement.

Reviews deelnemers

Inschrijven of meer informatie?

Als u meer informatie wilt over de inhoud, data of vragen heeft, vul dan het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Door het volgende veld in te vullen gaat u akkoord met het verwerken van uw persoonsgegevens, zoals omschreven in het privacystatement van Stolk Informatiemanagement? (zie hieronder) . *Verplicht veld.

Stolk Informatiemanagement privacy statement.